26-02-2015 

Opening de Cultuurradar

met potentie voor de culturele agenda’s in het Havenkwartier

Op donderdag 26 januari is de officiële opening van de Cultuurradar, hét kunstwerk dat haar licht doet schijnen in het Havenkwartier. Atelier LEK heeft in opdracht van de gemeente Breda een lichtkunstwerk ontworpen en ontwikkeld in samenwerking met andere makers in het Havenkwartier. Het werk, tijdens de Cultuurnacht nog in haar testfase, is te bewonderen aan de Belcrumweg, bij de Veilingkade. De Cultuurradar van Atelier LEK werd uit drie ontwerpen gekozen vanwege de container die de basis vormt en past bij de industriële look en feel in de omgeving, aldus de Gemeente. De locatie van het kunstwerk is een kruispunt van zichtlijnen vanaf de Noordelijke Rondweg, over de haven en vanuit stad. Een duidelijke markering van het havenkwartier.

Wethouder Selçuk Akinci „Dit kunstwerk in de openbare ruimte verbeeld de kracht en de impact van de vele culturele initiatieven die in de Belcrum zijn geland. Juist door mensen de ruimte te geven, is er in dit gebied dynamiek zo veel ontstaan: Belcrum Beach, Pier 15 en Stek dragen elk op hun unieke wijze bij aan de culturele invulling van het Havenkwartier.”

Volgens de Gemeente is Atelier LEK een stapje verder gegaan in haar ontwerp dan enkel het realiseren van een lichtkunstwerk. "Iris Dijkstra en Geert Aarssen hebben echt de verbinding gezocht met bestaande culturele veld. De container is voorzien van een letterbak aan de buitenkant die door middel van gestuurde verlichting woorden en zinnen laat zien. De programmering van deze letterbak wordt gedaan door de culturele organisaties in het gebied. Op deze wijze laat de Cultuurradar steeds het programma van de komende tijd zien. Electron en Bloos verwachten door deze fysieke gezamenlijke programmering dat er nog meer afstemming zal komen tussen de culturele agenda’s in het Havenkwartier."


Officiële presentatie de Cultuurrader
Donderdag 26 februari vanaf 17:15 uur Electron, Belcrumweg 19

17:30 uur Atelier LEK geeft uitleg over de werking van de Cultuurradar
17:50 uur Wethouder Akinci doet het licht van de Cultuurradar buiten aan
18:00 uur Live mogelijkheden verkennen door aanwezigen met Atelier LEK
19:00 uur Afronding

cultuurradar-breda-5