29-09-2014 

Papieren illustraties over lichaamsdonatie

in huisartspraktijk Belcrum

Het is weer tijd voor een nieuw werk binnen huisartpraktijk Belcrum. Sinds oktober zijn de handgesneden papieren illustraties van Anouk Stoffels te zien. Een korte impressie & haar eigen woorden:

"Zoals er bezwaren bestaan tegen verplichte donorregistratie, is er vaak sprake van verbazing en onbegrip als het om lichaamsdonatie gaat. 

Bij donatie kun je je gehele lichaam na overlijden aan de wetenschap schenken. Dit is in Nederland nog een onbesproken onderwerp waar verder weinig over bekend is. Door je lichaam ter beschikking aan de wetenschap te stellen, leef je 'voort.' Een lichaam kan ongeveer twee jaar of zelfs langer als studiemateriaal dienen voor wetenschappelijke onderzoeken, medische opleidingen en nieuwe operatietechnieken. 

Dit onderwerp heb ik twee jaar geleden onder de aandacht proberen te brengen tijdens mijn afstuderen aan AKV St. Joost Breda. Rapportcijfers van het Universitair Centrum Groningen (UMCG) heb ik gevisualiseerd door een fictief lichaam te ontwerpen en de archivering van de verrichtte handelingen in beeld te brengen. Deze informatie is verwerkt in een door mij ontworpen medisch dossier; Op de Snijtafel. 

In dit dossier is te lezen wat er twee jaar lang met een fictief lichaam gebeurd in de snijzalen, want deze cijfers worden niet per lichaam bijgehouden. Deze handelingen zijn op datum gebundeld in een medisch dossier. Er wordt gesproken vanuit de handeling van de anatoom preparateur(s) en wetenschapsinstituten en daarnaast de maatschappelijke belangen. 

Het visueel beeld bestaat uit illustraties van de besproken lichaamsdelen. Als grafisch ontwerper heb ik aan de snijtafel gestaan. Mijn illustraties bestaan namelijk uit handgesneden tekeningen van papier die op schaal zijn weergegeven. Deze illustraties zijn in de expositie te zien."

De expositie loopt tot en met 24 november. Mocht je ook interesse hebben om te exposeren stuur een e-mail naar info@electronbreda.com

Huisartspraktijk Belcrum
Pastoor Pottersplein 51
4815 BB Breda

Meer info: www.anoukstoffels.com

Anouk-Stoffels-Expositie_Detail