21-01-2016 

Onthulling Moving Landscapes

op terrein Drie Hoefijzers tijdens Cultuurnacht Verlicht  

Cultuurnacht kent een heuse première! Electron onthult tijdens Cultuurnacht 2016 op 22 januari een nieuw kunstwerk van Vera Meulendijks. Na de wonderschone kunstwerken van 'Wordt Vervolgd’ die vorig jaar te zien waren, is het nu de beurt aan de ruimtelijke installatie 'Moving Landscapes’. Een werk speciaal gemaakt voor deze locatie en enkel tijdens deze gelegenheid vol in de schijnwerpers gezet. Het grafisch vervreemdend beeld van Moving Landscapes is optimaal te zien vanuit een bewegende trein, maar ook vanaf de loopbrug op het station is er een bijzonder uitzicht. 

Meulendijks maakte het werk Moving Landscapes om zich binnen haar werk te verhouden tot de trein en het terrein waar deze op uitkijkt. „Dit vangt beweging, uitzicht, perspectief, tijd en ruimte, transformatie en gelaagdheid. Het uitzicht toont een alsmaar bewegend landschap, terwijl je als reiziger eigenlijk zelf voortbeweegt en het landschap stilstaat. Het uitzicht vervalt tot non-informatie zo gauw je de focus verliest, het is dan enkel nog maar een achtergrond.”  

Meulendijks zoekt de ritmes, maar wil zich ook uitspreken over vervreemding van dit proces. „Door drukt en chaos focussen we ons slechts nog op ons doel. Voor mij staat dit bewegend uitzicht voor de snelheid van het ritme van de mens, voor een enorme hoeveelheid vergeten informatie, voor een nodige alertheid, voor het kader waarin we willen denken, voor de digitale wereld die ons van deze organische wereld wegtrekt naar een virtuele wereld en voor de snelheid en opkomst van globalisatie en (infra)structuren.” Dit gaat hand in hand met het braakliggend terrein naast het station, waar in de toekomst gebouwd gaat worden. Vanuit een organische chaos zal er structuur gaan ontstaan. Meulendijks gaat te werk met materiaal dat wordt gebruikt in dit toekomstig bouwproces, materiaal dat zich tijdelijk toont maar zich daarna zal terugtrekken binnen het materiaal dat de muur zal vormen. „Ik wil het skelet, de graat tonen. Het zal de aandacht trekken, maar ook miscommunicatie veroorzaken.”

Van 19.00 tot 24.00 uur te zien vanaf Liniestraat of vanuit de trein naar Tilburg.

Achtergrond kunstprojecten Drie Hoefijzers 

 
Op het terrein van de voormalige brouwerij Drie Hoefijzers verrijst een nieuw stedelijk woon, werk- en verblijfsgebied dat deel uitmaakt van sleutelproject Via Breda. Een project dat bestaat uit twee fasen. Fase een omvat het gedeelte aan de centrumzijde, het gebied aan de stationskant vormt de tweede fase in de ontwikkeling van Drie Hoefijzers. Plangebied Drie Hoefijzers fase twee is gelegen aan de nieuwe Stationslaan (Liniestraat) tussen de Terheijdenseweg en de Doornboslaan. Met de ontwikkeling van fase twee van Drie Hoefijzers neemt Electron een voorsprong op de nieuwe levendige buurt die hier gaat onstaan door het organiseren van kunstprojecten en activiteiten. 
 
In het kunstproject Plekgedichten ging gebied- en vastgoedontwikkelaar AM de samenwerking aan met Electron. Plekgedichten kwam tot stand door het collectief On-sitepoetry, waarin dichter Nick J. Swart en vormgever Sander Neijnens op bijzondere locaties poëtische teksten realiseren waar je niet omheen kunt. In de 'Geheime Tuin' werd tijdens Open Monumentendag door kunstenaars Desiree Hammen en Liesbeth Kaag van GardenMania uit Eindhoven het verhaal vertelt van de transitie van het braakliggend terrein Drie Hoefijzers en gaven zij hun visie op de schoonheid van de inheemse flora. Deze lente gaan diverse andere kunstenaars aan de slag met de aanleg van groenstructuren die laten zien hoe het woongebied ontwikkeld zal worden.


Sil Krol, Cultuurnacht 2015 door Monne Tuinhout -1

Cultuurnacht 2015, kunstwerk Sil Krol als onderdeel van Wordt Vervolgd

Foto Monne Tuinhout