24-01-2014 

Cultuurnacht 2014 met Eelco Brand

Op vrijdag 24 januari is de Bredase Cultuurnacht er weer, dit jaar met het thema ‘zien’. Vanaf 19:00 uur start deze culturele avond bij Electron met Eelco Brand, expositie Leegstand en Foood!

Electron is tijdens de cultuurnacht een verkooppunt voor de passe-partout en de e-ticket kan er ingewisseld worden. Terwijl je wacht op een aansluiting van de bus of boot is er de mogelijkheid te genieten van een warme chocolademelk of glühwein.  


Street van Eelco Brand
Een monumentale vertoning van het werk ‘Street’ van Eelco Brand in de Grote Hal van Electron.
Ingang aan de Belcrumweg 19.

Reis naar het einde van een nacht! Speciaal voor de cultuurnacht heeft kunstenaar Eelco Brand een animatie gemaakt die in de Grote Hal van Electron wordt vertoond. Zijn animaties, hebben geen begin of eind en er is geen narratieve ontwikkeling. Wel bevatten ze een landschap dat verwijst naar de schilderkunst. De overeenkomsten tussen een digitale 3D-constructie en een schilderij zijn groot. Beiden zijn handgemaakt vanuit de verbeelding, startend vanuit een leeg kader, laag over laag geconstrueerd met als doel de suggestie van een ruimtelijkheid die zich in en buiten de kaderrand uitstrekt.
Maar in tegenstelling tot de stilstand van een geschilderd beeld kan een 3D-constructie in beweging gezet worden, de constructie is als een virtueel filmisch decor.
In deze werken is het natuurlijk landschap een onderwerp dat Brand blijft fascineren. Misschien wel in hoofdzaak omdat de waarneming van een landschap een mentale vertaling is van wat, in werkelijkheid niet meer is dan een volkomen willekeurige verzameling van bomen, struiken en heuvels. Een landschap, zoals wij het ervaren, bestaat niet werkelijk maar wordt gedacht; realiteit wordt gereflecteerd en geprojecteerd in het menselijk brein. De aantrekkingskracht van het digitale, synthetische beeld zit in het immateriële karakter. De mathematische basis en rondspringende elektronen tijdens miljarden berekeningen in de computerchips doet denken aan een vergelijkbaar soort onstoffelijkheid zoals die van de verbeelding. 

Cultuurnacht
24  januari 2014
19:00 tot 02:00 uur 

Meer informatie over de cultuurnacht vind je op www.cultuurnachtbreda.nl.
Meer over het werk van Eelco Brand op
www.eelcobrand.nl
Meer over FOOOD! op http://www.fooodbreda.nl en op www.facebook.com/fooodbreda

 

Still Street One eye only Eelco Brand

Street - Eelco Brand