05-11-2014 

Bart Lodewijks' Liniedrawings

wegen, stoepen en gevels in Liniekwartier blijven niet zonder krijt

DSC_2413bew

De aankomende weken gaat Bart Lodewijks (1972) - voor het eerst in Nederland - in de Bredase wijk Liniekwartier aan de slag met zijn vluchtige schoolbordkrijt om in de wijk de interactie aan de gaan met de bewoners. Lodewijks tekent niet alleen in de straten en op gevels, maar laat ook huiskamers niet ongeroerd. De Belgische kunstenaar zal niet alleen tekenen maar zijn ervaringen in de sociale interactie met bewoners ook optekenen in een krant die later die jaar gepubliceerd wordt. Het project Linie Drawings maakt deel uit van het meerjarenproject Creatieve Wijk Linie.

Lodewijks (AKV | St. Joost) werkte eerder onder meer met het S.M.A.K. in Gent (Moscou-Bernadette, 2008-2010; TRACK, 2012), in Capacete, Rio de Janeiro (Mondriaan Fonds 2010, 2013); The Model, Sligo, Ierland (2012-2014) en de Whitechapel Gallery, London (2014). Ook werkte hij de afgelopen jaren in opdracht van de Vlaamse steden Ronse, Genk, Gent en Aalst. Via de Emergent galerie (Veurne, België) maakte hij opdrachten in privéwoningen.

Heimwee naar Krijt
In zijn essay Heimwee naar krijt (2014) beschrijft Lodewijks de interactie die hij in het Belgische Ronse en in Rio de Janeiro heeft met bewoners. Niet alleen roept hij gevoelens van sympathie en vertrouwen op met zijn tekeningen, maar ook argwaan en weerstand zijn zijn deel. De vluchtigheid van het tekenen op muren poogt Lodewijks te fixeren met de meer blijvende kracht van het woord door zijn ervaringen op te schrijven in een dagboek die veelal leiden tot publicaties. Lodewijks tekent in zijn essay op wat er voorvalt als je zomaar op plekken begint te tekenen. „Met krijt breng ik grote lineaire tekeningen aan op muren, gebouwen en straatoppervlakken. De tekeningen bestaan uit lange rechte witte lijnen, die vaak niet volledig zichtbaar zijn omdat ze een hoek omslaan of een aantal straten verderop voortgaan. Soms slaag ik erin om het werk te verleggen naar gevels in bijvoorbeeld een straat en het uiteindelijk ook in de interieurs van privéwoningen te vervolgen. Wanneer ik een bewoner benader met de vraag of zijn huis voorzien mag worden van krijtlijnen, komt dat nooit uit de lucht vallen. De bewoner heeft mij aan het werk gezien op een of andere muur bij zijn buurman, en vaak heeft er eerder al een ontmoeting tussen hem en mij plaatsgevonden. Door zomaar ergens te tekenen lok je reacties uit en komen er verhalen op straat te liggen, die je vervolgens moet zien op te rapen.”

Lodewijks lineaire tekeningen zullen een speurtocht vormen die door leerlingen van basisschool De Liniedoorn onder begeleiding van Marleen Hoftijzer middels een fotoverslag vereeuwigd zal worden.

Partners Linie Drawings: Woningcorporatie AlleeWonen, Via Breda (Gemeente Breda), bkkc, Kunstbalie, Roma Publications, AKV | St. Joost, Expeditie Belcrum en lokale openbare en culturele instellingen waaronder De Buurtsalon van de wijk.